Glas-in-lood hobbymateriaal

materialen voor de ambachtelijke vervaardiging van Glas-in-lood panelen.

Voor diegene die nog maar net is begonnen met de vervaardiging van glas-in-lood panelen geef ik op deze pagina vakgerichte informatie en materiaal en gereedschapskennis. Ik meen dat ik hiermee moet beginnen omdat er nog regelmatig personen ons atelier binnen wandelen die al jaren “aan glas in lood doen” maar nog nooit gehoord hebben over het kitten van een zelfgemaakt paneel.
Een glas-in-lood paneel moet na het solderen gekit worden met een speciale glas-in-lood kit. Deze kit draagt structureel mee aan de stevigheid van het paneel en dient dus niet alleen voor het water en tocht dicht maken van het paneel.
Ga er vanuit dat de kit 80% van de stevigheid van het paneel genereert, dit omdat het alle ‘losse delen’ glas en lood met elkaar verlijmd.
Traditionele glas-in-lood kit is van oudsher gemaakt van een mengsel van gekookte en rauwe lijnolie met als vulmiddel krijt. Veel moderne kitten bevatten daarnaast nog een ‘droogmiddel’ en soms een kleurstof.
Fijn beuken zaagsel is van oudsher het middel om glas-in-lood panelen schoon te maken na het kitten, toch geven wij de laatste 10 jaar de voorkeur aan de super absorberende polymeer poetsdoeken. Deze stof werkt veel sneller bij het schoonmaken en het geeft niet zo’n rotzooi in het atelier.
Voor het solderen van loodprofiel gebruik je een mild vloeimiddel zoals stearine olie of soldeerpasta. Middelen die gebruikt worden voor het solderen van koper waterleiding of koperfolie werkstukken zijn veel te agressief voor het lood.
Glazeniers gebruiken 50-50 soldeertin in deze legering zit evenveel lood als tin en dat is van belang voor het aanzicht van het paneel omdat deze legering net zo oxideert (verkleurd) als het lood. Indien er 60-40 gebruikt word met een hoger tin aandeel blijven de soldeerpunten tot in lengte van dagen glimmen.
Naarmate het lood met de jaren een donkere patina ontwikkelt zal het glimmende van de tinsoldeer steeds meer naar voren komen.